Trackers

Wat is een tracker Een tracker is eigenlijk een mengeling van een aandeel en een beleggingsfonds. Trackers zijn de nieuwste beleggingsinstrumenten op de Nederlandse beurs, ze zijn over gewaaid uit Amerika waar ze reuze populair waren. Nu ze ook verhandelbaar zijn op de Nederlandse beurs kunnen wij nu ook handelen in trackers. Maar wat is een tracker nou eigenlijk? Een tracker is eigenlijk gewoon een aandeel en staat daarom op de beurs ook genoteerd als een aandeel. Maar het is geen aandeel van een bedrijf of onderneming, maar van een index zoals de AEX index bijvoorbeeld. Je belegt dan dus in de hele AEX index.
Wat zijn de verschillen

De verschillen in vergelijking met aandelen zijn dat je nu belegt in alle aandelen die in de hele index zijn op genomen, dus eigenlijk beleg je gewoon in een index. Daarom kan je ook wel een tracker vergelijken met beleggingsfondsen, want je belegt met 1 fonds in meerdere ondernemingen.

Welke soorten zijn er verhandelbaar

Je belegt met een tracker in een index, maar dat betekent ook dat je in een sector kan handelen. Zo zijn er ook indexen die alleen technologie fondsen in de index hebben opgenomen.  Denk maar aan de NASDAQ.

Wat is het risico met trackers

De risico's zijn kleiner dan bij aandelen omdat je nu met 1 aandeel in meerdere ondernemingen belegt. Zo kan je dus heel goed met maar 1 aandeel in je bezit te hebben je risico goed spreiden.

Is een tracker wel iets voor mij

Als je de risico's wilt spreiden door veel verschillende aandelen te kopen is een tracker ideaal, je spreid je risico nu goed met maar 1 aandeel. En het voordeel van een tracker is dat het een aandeel is en geen beleggingsfonds. Je krijgt dus ook dividend uitgekeerd.