Beleggingsfondsen

Wat is een beleggingsfonds Een beleggingsfonds is eigenlijk het meest makkelijkste beleggingsinstrument dat er bestaat. Tenslotte je hoeft de koers niet nauwlettend in de gaten te houden want experts beleggen jou geld in verschillende ondernemingen. Meestal bestaat een fonds uit aandelen of obligaties. En de waarde van al die aandelen en /of obligaties bepalen de koers van een beleggingsfonds.
Wat zijn de verschillen In vergelijking met aandelen zijn er eigenlijk maar drie grote verschillen. Ten eerste je geld gaat niet naar 1 onderneming maar naar meerdere. Want de meeste beleggingsfondsen hebben minimaal 20 ondernemingen in hun portefeuille.  Een ander verschil is dat de provisie kosten veel lager zijn. Zo betaal je ongeveer bij aandelen     Ä 8,00 + 0,5% van je aankoop of verkoopbedrag. Maar bij een beleggingsfonds betaal je maar 0,5% van je aankoop of verkoopbedrag zonder dat je er nog extra kosten bij moet betalen. Het laatste grote verschil is dat als je een beleggingsfonds koop of verkoopt, dat je order dan niet direct wordt gekocht of verkocht zoals bij aandelen. Maar meestal wordt je order de volgende dag bij de openingskoers gekocht of verkocht.
Welke soorten zijn er verhandelbaar Net als bij aandelen zijn beleggingsfondsen in alle sectoren verkrijgbaar. Zo zijn er telecom fondsen, financiŽle fondsen mar ook beleggingsfondsen die alleen in Nederlandse aandelen of alleen in buitenlandse aandelen handelen.
Wat is het risico met een fonds De risico's zijn beperkter dan bij aandelen, maar daardoor kan de winst ook beperkter zijn. Stel dat als je en aandeel koopt en die dan ineens flink begint te dalen, dan ben je een groot gedeelte van je geld kwijt. Maar als een beleggingsfonds ook datzelfde aandeel in de portefeuille heeft dan zal het verlies veel minder zijn want het wordt opgeheven door de andere aandelen. Het verlies zal natuurlijk veel minder zijn omdat de andere fondsen wel stijgen. Daardoor wordt het verlies dus beperkter. En dat geld dan natuurlijk ook voor het omgekeerde voor de winst. Die kan dan ook beperkter zijn als de andere aandalen niet sterk stijgen.
Is een fonds wel iets voor mij

Als je echt gericht in een sector wilt handelen en niet het risico van en aandeel wil hebben dan kan een beleggingsfonds wel wat voor jou zijn. Een beleggingsfonds is ook een goede methode om een rendement op te bouwen op een langere termijn, of om en klein bedrag te beleggen, want je betaald veel minder provisie als bij aandelen. Maar wil je echt je geld steken in een bedrijf waar jij vertrouwen in hebt dan raden we je toch aan om in aandelen te beleggen.