Hoofdstuk 4 - Waarin wil ik nu verder?
Hoofdstuk 4

Als je het beleggen wel redelijk onder de knie hebt en weet wat de risico's zijn, dan kan je misschien verder aan de slag met andere beleggingsinstrumenten. Je kan nu over gaan op aandelen of trackers. Trackers lijken meer op beleggingsfondsen en hebben ook een kleiner risico dan aandelen. Een tracker is eigenlijk een mengeling van een aandeel en een beleggingsfonds. Trackers zijn n van de nieuwste beleggingsinstrumenten op de Nederlandse beurs, ze zijn over gewaaid uit Amerika waar ze reuze populair waren. Nu ze ook verhandelbaar zijn op de Nederlandse beurs kunnen wij nu ook handelen in trackers. Maar wat is een tracker nu eigenlijk? Een tracker is eigenlijk gewoon een aandeel en staat daarom op de beurs ook genoteerd als een aandeel. Maar het is geen aandeel van een bedrijf of onderneming, maar van een index zoals de AEX index bijvoorbeeld. Je belegt dan dus in de hele AEX index.

De AEX index is een index waar de 25 grootste bedrijven van Nederland in genoteerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan Ahold, KPN en Philips. De koersen van al deze 25 ondernemingen samen vormen de koers van de AEX index.

Klik hier voor meer informatie over trackers

Aandelen hebben wel weer een groter risico dan trackers. Bij een aandeel beleg je in n individueel bedrijf, terwijl je met een tracker in een hele index belegt. Een aandeel is eigenlijk gewoon kort gezegd een bewijs van deelname in een bedrijf. Dat wil dus zeggen dat als je een aandeel van een bedrijf bezit dan ben je dus ook een beetje mede-eigenaar. Hoe meer aandelen jij in je bezit hebt, hoe groter je aandeel in een bedrijf. Als jij dan mede-eigenaar bent van een bedrijf omdat je een aantal aandelen hebt gekocht, dan heb je natuurlijk ook recht op een deel van de winst. Hoe meer winst het bedrijf maakt hoe meer geld jij krijgt, en hoe meer aandelen jij hebt des te meer winst je maakt. Maar je kan natuurlijk ook verlies lijden. Als het bedrijf verlies maakt dan heb je helaas ook recht op een gedeelte van het verlies. De waarde van je aandelen zal dan gaan dalen.

Als je nu eventueel denkt te weten met welke beleggingsinstrumenten je verder wilt gaan dan zou je later ook nog met het grote geld aan de slag kunnen. klik daarom hieronder om naar hoofdstuk vijf te gaan.

Hoofdstuk 4

Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 5