Hoofdstuk 2 - Wat wil ik?
Hoofdstuk 2

Als je eerst eens rustig wilt kijken wat beleggen is en wat het nou precies inhoud, dan kan je het best een beleggingsfonds nemen. Bij een beleggingsfonds beleggen experts jou geld in verschillende ondernemingen en verspreiden zo dus je risico. Zo hoef je ook de koers niet constant in de gaten te houden en betaal je in vergelijking met aandelen veel minder provisie kosten.

De koers is de huidige waarde van het aandeel of beleggingsfonds. De provisie kosten zijn de kosten die je aan je bank betaald wanneer je een aandeel koopt of verkoopt.

Klik hier voor meer informatie over beleggingsfondsen

Als je toch meteen zelf op de beursvloer wilt beleggen dan kan je het best beginnen met aandelen. Maar spreid je risico in het begin wel, dus koop verschillende aandelen om je risico zo goed mogelijk te spreiden. Het is natuurlijk nooit handig om al je geld op één paard te wedden. Beleg ook niet meteen al je geld, want in het begin kan je het best eerst eens rustig bekijken wat je geld doet zonder al te veel te moeten investeren.

Een andere tip die wij jullie willen meegeven is voordat je begint met echt beleggen eerst te gaan "droog oefenen". Dit betekend dat je op papier bijhoud welke aandelen je gekocht zou hebben op welke dag en tegen welke koers. Tevens hou je bij hoeveel aandelen je van een bepaald fonds gekocht zou hebben zodat je dan dus goed kan zien wat je rendement of verlies geweest zou zijn. Het is dan wel de bedoeling om elke dag of elke week de huidige koersen van de aandelen bij te houden op internet, teletekst of in de krant. Doormiddel van het "droog oefenen" kan je namelijk flink wat geld besparen. Ervaring is namelijk ook belangrijk bij het beleggen.

Klik hier voor meer informatie over aandelen

Als je nu denkt dat je het wel redelijk onder de knie hebt en ook weet wat je wilt, klik dan hieronder om naar hoofdstuk drie te gaan waar je kan zien waarmee je kan oefenen als beginnende belegger.

Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 3